Crypto

Binance schikt met Amerikaans ministerie van justitie

November 22, 2023

Het Amerikaanse ministerie van justitie heeft een schikking getroffen met Binance. Binance gaat 4.3 miljard dollar betalen naar aanleiding van het overtreden van sanctie- en witwasregelgeving. Door de schikking kan Binance zijn diensten blijven aanbieden. Naast de schikking van Binance heeft CZ zelf ook nog een boete gekregen van 50 miljoen dollar, en moet hij vertrekken als topman.

Statement van Binance

In een uitgebreide statement (Binance Announcement: Reaching Resolution With U.S. Regulators | Binance Blog) toont Binance berouw voor voor de fouten die ze in het verleden gemaakt hebben en de regels die ze hebben overtreden. Verder wordt in de statement vooral verwezen naar de nieuwe manier van bedrijfsvoering die ze hebben doorgevoerd. Hierbij beloven ze transparantie, samenwerking met wetgevers en een verandering van leiderschap.

Gevolgen op de koersen

Na het nieuws van de boete bestond de vrees dat klanten van Binance massaal hun fondsen zouden opnemen waardoor Binance problemen zou kunnen ondervinden omdat ze mogelijk niet genoeg liquide middelen zouden hebben. Ondanks dat klanten een groot deel van hun tegoeden hebben opgenomen gaf dit geen problemen voor Binance. Volgens DeFiLlama heeft Binance 67 miljard dollar aan crypto in bezit (DefiLlama). Dit is voldoende om alle klanten hun tegoeden laten opnemen en nog over te houden.

Hoewel de koersen van onder andere Bitcoin iets zijn gezakt sinds de bekendmaking van de boete zijn de effecten lang niet zo groot als toen FTX in de problemen kwam. Met een nieuwe topman in het vooruitzicht bestaat wellicht ook de hoop dat Binance beter gaat samenwerken met wetgevers waardoor consumenten meer zekerheid krijgen en beter worden beschermd.

Richard Teng wordt de nieuwe CEO van Binance, hiervoor was Teng een regulator in Abu Dhabi en werkte hij als hoofd van regional markets bij Binance. In de tweet waarin Teng zijn nieuwe baan aankondigt gaat hij ook dieper in op hoe hij de toekomst van Binance voor zich ziet. De eerste twee punten waar Teng op gaat focussen is het versterken van vertrouwen van klanten en samenwerken met regelgevers. Verder wordt er aandacht besteed aan het versterken van groei en de adoptie van Web3.