Crypto

Grayscale’s doorbraak: Wat de overwinning betekent voor Bitcoin ETFs in de VS

September 6, 2023

Afgelopen dinsdag heeft het Hof van Beroep in het District of Columbia geoordeeld dat de Securities and Exchange Commission (SEC) niet in haar recht stond om de aanvraag van Grayscale Investments voor een beursgenoteerd (Bitcoin) fonds af te keuren. Deze uitspraak heeft veel aandacht getrokken vanuit zowel de cryptowereld als de wereld van vermogensbeheer.

Wat is het verhaal achter Grayscale’s aanvraag?

In het voorgaande jaar ontkende de SEC Grayscale de mogelijkheid om hun Bitcoin Trust om te vormen tot een ETF, bedoeld voor notering op NYSE’s Arca-markt. Hoewel de SEC andere Bitcoin ETF’s heeft goedgekeurd, baseert Grayscale’s voorstel zich op de actuele prijs van bitcoin – wat de SEC zorgen baart vanwege mogelijke marktmanipulatie. Grayscale daagde de SEC voor de rechter, wat leidde tot de recente uitspraak.

Het argument van Grayscale was dat de regels die gelden voor Bitcoin futures ETF’s eveneens toepasbaar moeten zijn op hun spot ETF. Ze benadrukten dat een spot bitcoin ETF een veiligere optie voor beleggers zou zijn dankzij striktere markttoezicht.

De uitspraak van de rechtbank

Het gerecht kwam tot de conclusie dat het voorstel van Grayscale qua aard vergelijkbaar was met de eerder goedgekeurde Bitcoin futures ETF’s. Gezien deze gelijkenis vonden ze dat de SEC’s besluit om het voorstel te verwerpen ongerechtvaardigd was zonder heldere toelichting.

Grayscale’s doorbraak: Wat de overwinning betekent voor Bitcoin ETFs in de VS

Beide partijen, Grayscale en de SEC, hebben nu 45 dagen de tijd om beroep aan te tekenen. Mocht Grayscale uiteindelijk in het gelijk worden gesteld, kan het hof de SEC opdragen de aanvraag opnieuw te overwegen of zelfs goed te keuren.

De implicaties van Grayscale’s overwinning

Bedrijven dienen al meer dan twee jaar aanvragen in voor spot Bitcoin ETF’s, maar tot nu toe heeft de SEC sinds 2021 meer dan 30 voorstellen afgewezen — een afwijzingspercentage van 100%. Echter, in juni kreeg het beleggerssentiment een flinke boost toen BlackRock, ’s werelds grootste vermogensbeheerder met ongeveer $9 biljoen aan beheerd vermogen, een aanvraag indiende. Het bedrijf heeft van zijn voorgaande 575 ETF-aanvragen er slechts één niet geaccepteerd gekregen. Het is nu afwachten hoe de SEC hierop zal reageren en welke vervolgstappen zij zullen zetten.